GY.I.K. - Gyakran Ismételt Kérdések

MI történik a pszichiátriai kezelés során?
Minden (akár gyógyszeres, akár pszichoterápiás) kezelés alapja a pontos diagnózis. A pszichiáter az alapos interjúk során tájékozódik a panaszok mibenlétéről, megállapítja a tüneteket, valamint megkísérli feltérképezni a páciens személyiségvonásait.

Az első interjú során részletes feltárásra kerülnek a családi körülmények, a kora-gyermekkori testi és pszichológiai fejlődés, az életvezetés valamint a betegséget esetleg kiváltó negatív élet-események. A leginkább hatékonynak ígérkező terápia kiválasztása a pszichiáter szakorvos és a beteg együttes döntése alapján kerül sor.

Mennyi ideig tart egy kezelés és milyen gyakran kell járnom?
Az első ülés minden esetben 50 perc, későbbiekben a problémától függően rövidebb ülésekre is van lehetőség. A gyakoriság tekintetében is a panasz jellege a meghatározó, a legáltalánosabb a havi rendszerességű kontroll. Később, a tünetek javulásával már ritkább kontroll is elegendő lehet.

Milyen hamar lesz a kezelésnek hatása?
A legtöbb hangulatjavító gyógyszer hatásának kialakulásához általában 2-3 hetet kell várni, míg egyes szorongásoldók hatása már azonnal jelentkezik. A pszichoterápia hatása ennél több héttel később mutatkozik meg.

Milyen kezelési módok közül választhatok?
Gyógyszeres és nem gyógyszeres kezelési eljárásokra (pszichoterápia, autogén tréning) van lehetőség.

Kell-e félnem a pszichiátriai gyógyszerektől?
Nem, egyáltalán nem. A közhiedelmmel ellentétben ezek a gyógyszerek egyáltalán nem bírnak tudatmódosító hatással. A pszichiátriai gyógyszerek a központi idegrendszer idegi ingerültetávivő anyagain keresztül fejtik ki hatásukat, amelyek anyagcseréje a pszichés problémák során zavart szenved. Hatásukat tehát eleve mindenkiben meglévő anyagokra fejtik ki, helyreállítva azok egyensúlyát.

Meddig kell szednem a gyógyszereket?
Ez nagyban függ az adott betegség természetétől és attól is, hogy mióta tart. Általánosságban elmondható, hogy a depresszió ellenes, illetve szorongásoldó gyógyszereket kúra-szerűen, áltálában hónapokig kell szedni és a teljes tünetmentesség elérése után szakorvosi felügyelet mellett a gyógyszerelés az esetek döntő többségében fokozatos csökkentés után megszüntethető.

El fognak-e múlni a tüneteim?
A sikeresen megválasztott gyógyszeres és/vagy pszichoterápiás kezelés esetén a depressziós és szorongásos betegek döntő többsége teljes mértékben tünetmentessé tehető. Persze arra nincsen garancia, hogy az elsőnek választott terápia minden esetben be fog válni, ezért gyakran előfordul, hogy azt módosítani kell, de a tünetmentesség így is elérhető.

Aki pszichiátriai gyógyszereket szed, azt bolondnak kell-e tekinteni?
Egyáltalán nem. A leggyakoribb pszichiátriai betegségek (depresszió, szorongásos betegségek) nem érintik az elmebeli képességeket; a depresszió és szorongásos betegségek nem az "elme", hanem a hangulati élet betegségei. Természetesen a depressziós és szorongásos tünetek fennállta idején a beteg szellemi teljesítőképessége csökken, ami gyógyulás után teljes mértékben helyreáll.

Vezethetek-e autót ezek mellett a gyógyszerek mellett?
Igen. Előfordulhat az is, hogy az új gyógyszerek beállításának első pár napjában, hetében az orvos nem tanácsolja a gépjárművezetést, de jól beállított gyógyszerek mellett a gépjárművezetői képesség nem romlik és a vezetésnek semmi akadálya nincsen.